De Gildeslager: Ambacht met Passie!

Afbeelding

x



Historie Slagerij van Dijk

De geschiedenis van de familie van Dijk en het slagersvak begint midden jaren vijftig. Opa Abe van Dijk is met zijn gezin vanuit Friesland naar Brummen gekomen en heeft een slagersbedrijf overgenomen in het centrum van het dorp aan de Kerkstraat 4. In 1963 wordt de firma overgenomen door zoon Oene en zijn echtgenote Hennie. Opa vertrekt dan uit de slagerij in Brummen en neemt in Warnsveld een soortgelijk bedrijf over. Het is de bedoeling dat een andere zoon deze slagerij verder zal runnen, maar dat is er niet van gekomen. Uiteindelijk wordt deze zaak weer verkocht. In 1997 hebben zoon Sietse en zijn echtgenote Jolanda het bedrijf overgenomen en zij zwaaien tot op dit moment de scepter.


Familiebedrijf

Sietse van Dijk laat al op zijn 17e jaar aan zijn vader Oene weten dat hij het wel ziet zitten om in het familiebedrijf te gaan werken. Hij volgt in Nijmegen/Arnhem een vakopleiding via het leerlingstelsel en dit betekent dat hij één dag per week naar school moet en de overige vijf dagen (het was toen voor Sietse nog een zesdaagse werkweek) ervaring opdoet in een slagerij. Sietse van Dijk vertelt: ”Ik heb in die periode gewerkt in slagerijen in Dieren en Velp. Uiteraard sprong ik ook bij in de slagerij van mijn ouders in Brummen.” De opleiding staat gepland voor vijf jaar, maar Sietse doet er vier jaar over om zijn papieren te halen. Het is 1987 als hij volledig in dienst treedt in de slagerij van zijn ouders. 



Echtgenote Jolanda is hem dan in 1986 al voorgegaan. Gelukkig heeft zij interesse in het slagersvak en diverse cursussen gevolgd en praktijkervaring opgedaan. ”Ik werkte bij de belastingen. Doordat onderdelen werden geautomatiseerd kwam ik niet meer in contact met mensen. Ik miste dat erg. Werken in de slagerswinkel bracht het contact met de mensen (klanten) terug. Natuurlijk moet je ook liefde voor het vak hebben, anders is het niet vol te houden. Dat is zeker het geval en nog steeds vind ik het werken in de winkel erg leuk.” Sietse en Jolanda van Dijk hebben twee dochters, Laura en Marlou. Het is nog niet duidelijk of een van beiden de zaak te zijner tijd wil overnemen.

Vakkundige worstmakerij

Slagerij van Dijk beschikte ooit over een slachthuis aan het Buijinkstraatje. Sietse van Dijk: ”We slachtten toen nog zelf. De gemeente heeft het slachtgebouwtje gekocht; men was van mening dat een slachthuis niet in het centrum van een dorp behoort te staan. In 1987 verhuisden we met de slagerij van de Kerkstraat 4 naar de overkant van de weg naar de winkel van drogisterij Hali. Er vond een grote verbouwing plaats. Muren werden gesloopt en er kwam een volledig nieuw interieur. In 1997 vond opnieuw een verbouwing plaats. De winkel werd gemoderniseerd en er werd een nieuwe toonbank geplaatst.” Bij de Brummense slager zijn acht personen werkzaam. De dames doen hoofdzakelijk de verkoop van producten in de winkel en maken onder andere salades. Slagerij van Dijk staat te boek als Gildeslager. ”We zijn lid van die organisatie. Echter, dat kan alleen maar als je voldoet aan bepaalde kwaliteitsnormen en als bedrijf de uitstraling hebt die hoort bij dit Gilde. We hebben diverse prijzen gewonnen met onze worstproducten en dat is mede te danken aan de vakkundigheid in onze worstmakerij. Het is zaak om kwaliteit te blijven leveren, want het Gilde komt op onaangekondigde tijden controleren of je voldoet aan het gestelde niveau”, legt Sietse van Dijk uit hoe een en ander werkt.


Uitgebreid assortiment schotels

Slagerij van Dijk kiest zelf bij de boer het vee uit, waarvan hun vleesproducten worden bereid. Het is een voorwaarde dat het vee in de weide is geweest. Jansen uit Lieren is een klein bedrijf dat de slachterswerkzaamheden verricht. Sietse van Dijk legt uit: ”Je kunt het proeven aan de smaak van het vlees als een dier in de weide is geweest en een goed leven heeft gehad. We kopen vrouwelijk rundvlees in. Verder hebben we varkensvlees, kalfsvlees en lamsvlees.” Jolanda van Dijk geeft inzicht in de vleesproducten die de slagerij verkoopt. ”Grillworst is onze specialiteit. Daarnaast hebben we barbecuepakketten, salades, hapjesschotels, warme en koude buffetten, vleespakketten als relatiegeschenk en natuurlijk vlees(kerst)pakketten. Fondue-, steengrill- en gourmetschotels zijn erg gewild. Als nevenproducten verkopen we Vergeer kaas, olijven en tapenades.”

Jolanda en Sietse van Dijk streven naar een zo hoog mogelijk niveau wat hun producten betreft en hopen – samen met hun slagersteam – de klanten uit Brummen en omgeving nog vele jaren van dienst te kunnen zijn.

Open huis

Op zaterdag 18 maart, openden wij samen met Bakkerij Teeselink, Banketbakkerij Jolink en Bas Jansen Groente en Fruit onze deuren. Daarbij had u de gelegenheid om een kijkje te nemen achter de schermen bij de vier Brummense versspecialisten. Dit alles werd vergezeld door demonstraties, proeverijtjes en leuke attracties voor de kinderen.

Tevens maakte u kans op het winnen van een mooie iPad mini en waardebonnen van de 4 Brummense versspecialisten!


HEEL BRUMMEN BAKT GEHAKT!

Ook was het mogelijk mee te doen aan de wedstrijd: "Maakt u de lekkerste gehaktbal van Brummen?" Hiermee maakte u kans op een dinerbon van Tante Blanche. Alle gehaktballen werden onafhankelijk beoordeeld door Charles Ek van Tante Blanche.

 

 

 

 

 

​ 

 

​ 

 

Afbeelding

Horeca

Wij leveren veel aan horeca. Denk hierbij aan vlees- en worstsoorten en diverse vleeswaren. in overleg is er bij ons veel mogelijk.

Bij leveringen aan horeca houden wij rekening met uw bedrijf en stemmen ons assortiment daarop af.

Kwaliteit voor een redelijke prijs

Onze website maakt gebruik van cookies

Voor het gebruik van cookies zijn wij verplicht om toestemming te vragen. Cookies verbeteren de prestaties en functionaliteit van onze website. Door op de ‘Ja, ik accepteer cookies’ button te klikken, wordt het plaatsen van deze cookies zoals omschreven in onze privacy- en cookieverklaring geaccepteerd.